Waar ligt de grens? Wanneer besluit je dat het tijd is voor een nieuwe knie? Over de geleidelijk toenemende pijn en beperkingen die een versleten knie met zich meebrengt.
Te jong voor een kunstknie? Hoe oud moet je zijn om een knieprothese te krijgen? Specialisten denken daar heel verschillend over. Hoe kun je als patiënt een goede beslissing nemen?
Baat het niet... Over glucosamine, microstroomtherapie en andere wondermiddelen tegen pijn die hoop bieden, maar vaak op een teleurstelling uitlopen.
Dagelijkse lasten Een verkoper die veel te hard voor je uit loopt in een winkel. Een klusje in de tuin waar je vol goede moed aan begint, maar niet af komt. Geconfronteerd worden met de beperkingen van een versleten gewricht is heel vervelend. Maar soms levert het wel een leuk verhaal op.
Als nieuw? Wat kun je verwachten van een nieuwe knie? Helaas geeft niemand garanties, maar toch valt er in z'n algemeenheid wel iets over te zeggen. Zeker als je het vraagt aan mensen die er ervaring mee hebben.
Zoeken en vinden Verwijzingen naar goede informatiebronnen over knieprotheses, revalidatie, etc.
Lang leve de wetenschap Betrokkenheid maakt nieuwsgierig. Op zoek naar wetenschappelijke publicaties over baceriële infecties en het nut van voedingssupplementen bij gewrichtslijtage.
Voorbereiding Wat kun je vóór de operatie doen om erna zo effectief mogelijk te revalideren? Welke handige aanpassingen in huis vergroten de zelfredzaamheid na de operatie? Hoe verloopt de voorlichting van het ziekenhuis? En waarom is het raadzaam om nog naar de tandarts te gaan voordat je een nieuwe knie krijgt?
De ziekenhuisopname Een van dag tot dag verslag van de vorderingen na de operatie. De opluchting dat de operatie geslaagd is, de eerste onzekere stappen, de frustratie als het buigen niet vordert, het doorbijten om maar zo snel mogelijk weer thuis te zijn.
Langzaam vooruit Revalideren is hard werken. Herstel gaat vaak met kleine stapjes, soms met grote sprongen. Een regelmatig verslag van de eerste maanden na de operatie. Over wankel voortbewegen op krukken, rondjes draaien op de hometrainer, buigen en strekken en de wandelingetjes door het dorp die steeds langer worden. Over fysiotherapie, zelfdiscipline, doelen stellen en ongeduld.
Mantelzorg en zelfredzaamheid Met een nieuwe knie ben je de eerste tijd behoorlijk onthand. Over de ongemakken van een kruk en de noodzaak van een goede verzorging. Handige tips voor onhandige situaties.
Prikken en slikken De dagelijkse prik tegen trombose: een prik van niks, maar een toenemend ongemak. Het afbouwen van de pijnstillers: soms één stap vooruit, twee stappen achteruit.
Mobiel De eerste maanden na de operatie zijn er de dagelijkse startproblemen. En ben je eenmaal op gang, dan loop je nog niet zo ver. Maar na zo'n twee maanden wordt de wereld opeens weer een stuk groter omdat autorijden en fietsen eindelijk weer mogelijk zijn.
Voor de statistieken Wat is de gemiddelde tijd die nodig is om weer goed te kunnen buigen, lopen en fietsen? Een niet-wetenschappelijk vergelijkend onderzoekje.
Register De onderwerpen die onder meer aan de orde komen zijn:
aanpassingen in huis; acupunctuur; alternatieve methoden tegen pijn; antibiotica; aps apparaat tegen pijn; autorijden; bacteriële infectie; bloedverdunner; branderige pijn in de knieën; buigen; doorbuigen onder narcose; douchen; eerste stappen; fietsen; fysiotherapie; geïnfecteerde kunstknie; geluid; glucosamine; handige hulpjes; hechtingen; hometrainer; huismiddeltjes; ibuprofen; infectie; informatie; internet; joint care; knieprothese; knieschijf; krukken; leeftijd; levensduur van een kunstknie; lopen; mantelzorg; nordic stokken; oefeningen; operatie; orthopeed; paracetamol; patella(luxatie); (patiënten) voorlichting; pijn; pijnstillers; revalidatie; resultaten; second opinion; slapen; slijtage; stijfheid; tandarts; voedingssupplementen; versleten knie; websites; wetenschappelijk onderzoek; ziekenhuisopname; zwelling.